26 januari 2022

Waarom heb je kunst nodig op de werkvloer?

3 min read
kunst op de werkvloer

Wist je dat het tentoonstellen van kunst op een werkplek een goede manier kan zijn om de stemming en het fysieke welzijn van werknemers te verbeteren, en ook om een ​​persoonlijkere band tussen werknemers en klanten te creëren?

Er zijn de afgelopen tien jaar tal van onderzoeken uitgevoerd die een aantal manieren hebben geïdentificeerd – zowel bewust als onbewust – dat het plaatsen van kunstwerken op de werkplek niet alleen kan helpen om de ervaringen van werknemers en hun niveau van prestatie, maar kan een bedrijf ook helpen om de juiste indruk aan klanten over te brengen. Bekijk hier de Pixum kortingscodes.

Kunst kan worden gebruikt als referentie voor het bedrijf

De plekken waar we werken, voelen vaak als een doolhof, met deuren, gangen en bureaus om elke hoek. Omdat menselijke hersenen kleine details vasthouden, zoals kenmerken in onze omgeving, kan kunst worden opgehangen om te worden gebruikt als naslaggids of oriëntatiepunt, zodat mensen, terwijl ze door ruimte lopen, zich kunnen herinneren waar ze zijn geweest en waar het is ze moeten hierna gaan. Kunst kan ook van pas komen als het gaat om het geven van aanwijzingen aan mensen.

Kunst kan ook worden gebruikt als een hulpmiddel om belangrijkste merkboodschap op een non-verbale manier te communiceren, en moet daarom worden opgenomen als onderdeel van de algehele merkstrategie.

Als de kunst die jij kiest om op te hangen een gemeenschappelijke identiteit of gemeenschappelijke problemen heeft, zoals gezondheidsgerelateerde afbeeldingen of milieuvriendelijke praktijken, dan kan het zowel een gevoel van eenheid onder werknemers als tussen medewerkers ondersteunen.

Je kunt de kunst die je kiest ook gebruiken om je lokale omgeving en lokale cultuur te promoten om een ​​brug te slaan tussen je werkplek en de omgeving. Je kunt er ook voor kiezen om lokale artiesten in de spotlights te zetten, zodat ze hun nieuwste stukken kunnen tonen en de lokale gemeenschap kunnen steunen.

Als  werknemers een gevoel van eigenaarschap wilt geven over waar ze werken, kan het hen helpen om hun eigen kunstwerken te kiezen en tentoon te stellen om ze een gevoel van controle te geven, wat is gekoppeld aan een verhoging van de productiviteit op alle niveaus van organisaties.

kunst op de werkvloer

Kunst kan ook een rol spelen bij het helpen bij de prestaties en stress van werknemers

Kunst wordt al lang in ziekenhuizen gebruikt als een rehabiliterende invloed en op een vergelijkbare manier is aangetoond dat het ook de gezondheid en het welzijn van werknemers ten goede komt. Dit is van cruciaal belang omdat de werkplek heel gemakkelijk een plaats van stress en spanning kan worden, waarbij mensen mentaal uitgeput raken na perioden van zeer geconcentreerd werk.

Als je echter wat tijd besteedt aan het kijken naar kunstwerken, met name kunstwerken met realistische scènes in de natuur, kunnen ze hun stressniveaus verlagen en hun mentale energie vergroten – beide hebben een positief effect op de hersenprestaties. Het is ook aangetoond dat het omringt zijn door natuurafbeeldingen ook leidt tot lagere niveaus van woede.

Kunst is ook ideaal om een ​​discussie tussen medewerkers op gang te brengen, wat kan helpen om meer interpersoonlijke activiteit te stimuleren en zo het team dichter bij elkaar te brengen. Als de cultuur er een is van creativiteit en innovatie, dan kan het tempo van boeiende kunstwerken helpen om deze waarden te onderbouwen en ze dagelijks te versterken in de ogen van elke werknemer.

Als werknemers worden blootgesteld aan kunstwerken en afbeeldingen die ze aanspreken, zullen ze ook meer open staan ​​om verschillende gezichtspunten in hun dagelijkse werktaken in overweging te nemen.

Hoe je de juiste kunst voor een werkplek kiest

Als je nadenkt over welke kunstwerken je op je werkplek moet hangen, moet je rekening houden met:

  • Inhoud
  • Positionering
  • Schaal
  • textuur

Als je positieve gevoelens bij medewerkers wilt stimuleren, zoek dan naar illustraties met:

  • Grasrijke gebieden
  • Groen blad
  • Zacht stromende watermassa

Voor het meest positieve effect moeten deze uitzichten eruitzien alsof de persoon die naar het schilderij kijkt, erop neer kijkt wanneer hij voor het schilderij staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *